Persoonlijke reisgidsPersoonlijke reisgids
empty

De provincie Namen in het hart van de Groote Oorlog

24-okt-2018 8:47:45

België en Europa herdenken de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. Ook de Provincie Namen heeft veel geleden onder het geweld van toen. Met de herdenkingsplechtigheden en -evenementen keren we terug in de tijd naar het jaar 1914 toen het allemaal begon...

De Eerste Wereldoorlog heeft vele levens geëist en bepaalde steden kregen het bijzonder hard te verduren. Dat was onder meer het geval van Dinant, waar 674 burgers omkwamen. In Tamines werden bij de 400 mensen gedood.

EVENEMENTEN

Ontdek de evenementen 2018

DE FORTEN

Een gordel van 9 forten moest de stad Namen beschermen. Het Belgische parlement had in 1887 beslist om drie vestingen te bouwen in Antwerpen, Luik en Namen. In drie jaar tijd ontstaan zo 29 forten, waarvan 9 in de omgeving van Namen: Emines, Marchovelette, Cognelée, Suarlée, Malonne, Saint-Héribert, Dave, Andoy en Maizeret. Kleine forten op zekere afstanden van de stedelijke kernen om de schade en de slachtoffers te beperken. Tenminste, dat was de bedoeling.Bezoek het Fort d'Emines.

Waar? Rue Fort d'Emines, 5003 Saint-Marc.
Uitsluitend rondleidingen met een gids. Vanaf april 2018 en enkel na reservering.
Meer info

Lees het boeiende verhaal van de forten aan de Maas in de gratis brochure "De Provincie Namen in het hart van de Groote Oorlog"

ROUTES VIA DE FORTEN

Ga op tocht via de plaatsen waar de oorlog woedde, waar het lot van de stad Namen en van de hele provincie werd beslist in enkele dagen tijd! Met jouw GPS in de aanslag ontdek je de oude vestingen gebouwd op het einde van de 19e eeuw.

2 routes te ontdekken : voor fietsers en ook voor wie met de wagen op verkenning gaat. Bonne route!

DE VERSTERKTE STAD NAMEN - FIETSROUTEfietsroute1418fietsroute1418DE VERSTERKTE STAD NAMEN - AUTOROUTEroute1418route1418

DE KERKHOVEN

De meest van de militaire kerkhoven werden aangelegd door de Duitsers tijdens de oorlog van 14-18 en later opnieuw ingericht door de Belgische autoriteiten.

 • Op het militaire kerkhof van Belle Motte op de grens tussen de dorpen Le Roux en Aiseau rusten de lichamen van meer dan 4000 Franse soldaten in 1179 individuele graven, 3 gemeenschappelijke en 2 knekelhuizen. Het kerkhof werd in 1923 ingewijd door Generaal Passaga, bevelhebber in Rennes.
  Waar? Rue Belle-Motte 3, 5070 Fosses-la-Ville - Google Maps

 • Het militaire kerkhof van Dinant. Hier werden 1104 Franse soldaten begraven. De meesten sneuvelden tijdens het eerste jaar van het conflict. De graven en het ossuarium werden ingewijd door de generaal Louis Franchet d'Esperey in 1923.
  Waar? Chemin de la Citadelle 15, 5500 Dinant - Google Maps

 • Op het Duitse militaire kerkhof van Tarcienne werden soldaten van meerdere nationaliteiten geborgen: 394 Franse soldaten, 153 Duitse strijders, en 2 Russen. Het kerkhof, aangelegd door de Duitsers tijdens de oorlog, is sindsdien amper veranderd.
  Waar? Rue du bois 20, 5651 Walcourt - Google Maps

De kerkhoven van de gefusilleerden
De bevolking heeft een zware prijs moeten betalen voor de Duitse invasie van augustus 1914. Op een paar dagen tijd werden meer dan 1500 inwoners gefusilleerd. Velen werden eerst ter plaatse begraven maar kregen achteraf een plaats op de gemeentelijke kerkhoven. In andere gevallen bleven de slachtoffers begraven en veranderde de plaats van de executie in een gedenkplaats. De twee indrukwekkendste voorbeelden liggen in Tamines en Andenne.

Kerkhof van de gefusilleerden van Tamines
De slachtoffers van een collectieve executie op het plein Place Saint-Martin werden in allerijl begraven rond de kerk in gemeenschappelijke graven. De familieleden hebben overal kruisen geplaatst met opschriften en gedenkplaten op de muren van de kerk. Beschermd erfgoed sinds juli 2009.
Waar? Place Saint-Martin, 5060 Tamines - Google Maps .

Kerkhof van de gefusilleerden van Andenne
Met dezelfde verschrikking kreeg ook Andenne te maken. Een groep burgers werd er neergeschoten op de oever van de Maas. In 1920 werd de begraafplaats op een waardige manier heraangelegd. Het kreeg een gedenksteen en een mooi laag reliëf. Op de monumentenlijst sinds 1993.
Waar? Rue Malevé 5, 5300 Andenne - Google Maps

Meer militaire kerkhoven vind je in onze gratis brochure "De Provincie Namen in het hart van de Groote Oorlog".

MONUMENTEN VOOR DE GEVALLENENZe herdenken de duisterste momenten van de oorlog en brengen hulde aan de soldaten en helden. Tientallen monumenten vind je verspreid over de hele provincie Namen. "L'Assault", een werk van beeldhouwer Daoust uit 1927 is er een mooi voorbeeld van. Het werd neergezet op het plein Place du Chapitre te Andenne en ingewijd door niemand minder dan maarschalk Pétain in aanwezigheid van Charles de Gaulle.

Ontdek de overige oorlogsmonumenten van 14-18 in de gratis brochure "De Provincie Namen in het hart van de Groote Oorlog".

 
 
 
 
 

Newsletter

Ontvang :

 • suggesties voor originele arrangementen
 • tips voor verblijven of activiteiten
 • de laatste nieuwigheden in de streek

Inschrijving

 

Facebook

My Great Web page
 

Twitter

 

Belgïe